Het nieuwe culinaire mekka Holy Food Market in de Baudelokapel is nog lang niet open, maar leeft nu al enorm in Gent. Robuust metaal, glas, en zwart en wit met gele accenten regeren in de culinaire kapel. "Het wordt modern en toegankelijk, met respect voor het 16de-eeuwse gebouw", zegt initiatiefnemer Ladislas Leys.

Dat Holy Food Market een succes wordt, staat nu al buiten kijf. Een exacte openingsdatum is er nog niet - vermoedelijk openen de deuren eind dit jaar - maar de Facebookpagina heeft nu al meer dan 4.300 fans. Dat is het dubbele van de legendarische koffiebar Mokabon, om maar iets te zeggen. Het concept is dan ook uniek: Ladislas Leys wil twaalf eetstandjes onderbrengen in de zijbeuken van de 16de-eeuwse Baudelokapel, waar mensen in een soort van 'heilige cafetaria' kunnen genieten van een maaltijd. In navolging van Barcelona, Kopenhagen, Firenze en Rotterdam krijgt ook Gent binnenkort dus een 'foodie heaven'.

Zonlicht
"De bedoeling van Holy Food Market is er een volks, sociaal gebeuren van te maken waarbij eten delen centraal staat", zegt Ladislas Leys. "Ook voor de uitwerking van het interieur gaan we op dat elan verder. We willen niet dat het te 'high end' wordt, maar wel een plek waar iedereen zich goed kan voelen. Ik ontwierp het interieur zelf samen met de mensen van creatief agentschap King George. Monumentenzorg heeft het laatste woord, het is belangrijk dat we het historische pand respecteren. Daarom kozen we ook voor robuust metaal en keken we naar de kleuren die al in de kapel voorkomen. Zo komen we bij het eindresultaat van zwart en wit, met gele accenten. We werken ook veel met glas, enerzijds om het zonlicht maximaal binnen te laten, maar ook om de muurschilderingen aan de zijkant zichtbaar te houden." Ook boven de bar is er plaats om te zitten, de vloer is van glas. Maar wie schrik heeft dat de mensen beneden onder de zomerjurkjes zullen kunnen kijken, moet zich geen zorgen maken. "De vloer wordt mat glas. Je kan er dus niet doorheen kijken", lacht Ladislas.

Voor wie een goed idee heeft en ook nog op de kar wil springen, is het nog niet te laat. "Zeventig procent van de standen zijn in optie. Er is dus nog plaats", zegt Ladislas. "Zowel mensen met als zonder ervaring mogen zich aanmelden, het is het idee dat telt. Momenteel ben ik nog op zoek naar een koffiebar, iets rond kaas, en ook een Italiaanse en viskeuken zijn er nog niet. Het worden ├ęcht restaurants, met producten uit verschillende culturen en streken. Twee van de vier standen voor pop-upinstallaties zijn ook nog beschikbaar", laat Ladislas weten. Mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..