Kaas- en wijnavond door het Genootschap van Boudelo
Zaterdag 27 april 2019 om 19u30.

Enkel in voorverkoop: 18 euro
~ Variatie van heerlijke kazen
~ Vele soorten noten en fruit
~ Ruim assortiment brood
~ 1/2 fles degustatiewijn
~ Verrassingsoptreden
~ Gezellige sfeer
~ Wijnbar

Info: 0495/55 70 54 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - www.boudelo.be

Reservatie met vermelding van naam en aantal: Rek: BE46973144219836

Dit is de gezelligste trappistenavond uit de streek!
Ontdek de geschiedenis van de Trappisten, de verschillende abdijen en brouwerijen Proef daarbij de lekkerste Trappisten- en Abdijbieren en de heerlijke hapjes.
Bierkenner Harry Van Royen stelt naast de bekende trappisten ook enkele lekkere abdijbieren en de nieuwste trappisten voor, maar zoals steeds is ook de wereldberoemde Westvleteren 12° de apotheose van de avond.De vierde trappistenavond gaat door op de lopende fototentoonstelling. In de zaal bent u omringd door oude dorpsfoto’s en stukjes geschiedenis.
Zondag 24/04/2016: ERFGOEDDAG THEMA RITUELEN: Rondleidingen op kerkhof Klein-Sinaai, unieke stukken en verhalen uit abdij van Boudelo, uitleg fietsenwijding in Kerk Klein-Sinaai.
Tony De Wilde en Rudi Malfliet van het Genootschap van Boudelo toonden in de kerk unieke stukken uit de abdij van Boudelo. Rudi Malfiet gaf uitleg over de betekenis van Den Lesten Stuyver. Een vroegere herberg, maar ook een oud pelgrimsoord van Boudelo.

Op zaterdag 14 februari 2015 om 20 uur organiseren de vzw d’EUZIE en het Reynaertgenootschap de 23ste Herman Heyselezing in het oud-Stationsgebouw, Stadionstraat te Stekene. Gastspreker is archeoloog Philippe de Smedt (UGent). De laureaat van de Eos Gouden Pipet 2013 (als meest beloftevolle Vlaamse onderzoeker, zie http://eoswetenschap.eu/artikel/archeoloog-philippe-de-smedt-wint-eos-gouden-pipet) zal zich toespitsten op de detectie van archeologische sites via bodemsensoren en het plaatsen van de archeologische elementen binnen hun vroegere landschappelijke context.

De titel van de lezing luidt: ‘Van Klein-Sinaai tot Stonehenge: op zoek naar het verleden met bodemsensoren.’ Hij deed baanbrekend onderzoek op de site van de Boudelo-abdij in Klein-Sinaai, waar diverse onderzoekers ‘Willem’, de Reynaertdichter, situeren. Recent verrichtte hij onderzoek in Stonehenge. Tijdens de avond zal Marcel Ryssen de figuur van Reynaertbeeldhouwer Albert de Smedt, grootvader van de spreker, belichten en Rik van Daele verbindt werk van de Sint-Niklase kunstenaar met werk van Luc Tuymans. De toegang tot de lezing is gratis. Nadien is er tijd voor een informele babbel bij een Reynaertbiertje. De lezing wordt georganiseerd ter ere van en in nagedachtenis aan Herman Heyse (1937-1992), medestichter en redacteur van Tiecelijn en stichtend voorzitter van d’EUZIE.

Het Genootschap van Boudelo laat je proeven van Trappisten- en Abdijbieren.
Bierkenner Harry Van Royen stelt naast de bekende trappisten ook enkele lekkere abdijbieren en de nieuwste trappisten voor, maar ook de wereldberoemde Westvleteren 12°.
Ontdek de geschiedenis van de Trappisten, de verschillende abdijen en brouwerijen
Graag vooraf inschrijven www.klein-sinaai.be/trappistenavond
Grote Zaal O.C. Boudelo, Kasteelstraat 23, 9190 Stekene (Klein-Sinaai) om 19u30.

Met ruim 90 deelnemers was de voorbije Trappistenavond een nog groter succes dan vorig jaar.
Ook de niet-alcoholdrinkende chauffeurs mochten plaatsnemen in de zaal, want de verhalen en weetjes die verteld werden door Harry Van Royen over trappist waren voor iedereen interessant.


De website Klein-Sinaai.be en Genootschap van Boudelo houden op zaterdag 11 april 2015 de tweede Trappistendegustatie-avond. Gezellig samen-zijn en een leuke babbel terwijl u geniet van de degustaties van trappistenbieren met gepaste hapjes zoals trappistenpaté of potjesvlees, eigen fricandon....

Te proeven: La Trappe, Chimay, Westmalle, Achel, Orval, Westvleteren 12, Rochefort, Boudelo limited edition.
Harry Van Royen, historicus en gids neemt ons mee naar de rijke geschiedenis van trappisten- en abdijbieren en de levenswijze van de monniken. Hij vertelt bij elk bier ook enkele wetenswaardigheden. Daarbij wordt uitgelegd waarom de Trappistenbieren een authentiek product zijn. Naast de bekende trappisten, kunt u ook proeven van de wereldbekroonde Westvleteren 12°.

Zaterdag 17/10/2015: 14u00 - 17u00
VZW Durme en het Genootschap van Boudelo organiseren een unieke namiddag om de naamdag van Boudewijn Van Boekel te vieren, stichter van de Abdij van Boudelo.
800 jaar geleden kwam Boudewijn van Boekel als eerste kluizenaar naar de bossen van Sinaai, waar nu het stiltegebied en de Fondatie van Boudelo ligt. Hoe kon hij met zijn volgelingen overleven in de bossen, in regen en kou? Welke eetbare planten vond hij in het bos? En hoe maakte hij zijn schuilhut?

Kinderprogramma
We bouwen een echte schuilhut, proeven van noten die we  vinden  in  het bos  en  leren  stevige knopen maken. Kan jij je stil voortbewegen in het bos? Wie kan zich helemaal  inleven in de rol van kluizenaar?
We nemen je mee op een spannende tocht. Mensen van de jeugdbeweging en de organisatie doen de begeleiding. Voor kinderen van 5 tot 15 jaar.


Programma voor volwassenen
Gidsen  nemen  je  mee  door  de  Fondatie  van  de 11de eeuw. Waar  zie  je nog tekenen van  zijn  rijke geschiedenis? Welke  planten  kon  Boudewijn  eten?
Hoe maakte hij vuur? We sluiten af met lekkere proevertjes bij het vuur. 

Na afloop kunnen volwassenen het werk van de kinderen bewonderen en kan iedereen genieten van soep, versnaperingen en een drankje.


Het ideale moment om een gesigneerd boek de Schat van Boudelo van Rob Baetens aan te schaffen of om de tips uit de wandeling te oefenen in praktijk. De streekbieren Dobbelken en Boudelo zijn eveneens te koop.
Bekijk Folder

Afgelopen zondag 8 maart kwamen 50 deelnemers opdagen om de geheimen te ontdekken van de eendenkooi van Boudelo. De visvijvers in de Hooidreef van vroegere weekendverblijven zijn reeds bekend, maar de eendenkooi tussen Liniedreef en Hooidreef is een groot mysterie. Vandaar het initiatief om een wandeling in te richten met dit als hoogtepunt.

Het Genootschap van Boudelo laat je proeven van Trappisten- en Abdijbieren.
Bierkenner Harry Van Royen stelt naast de bekende trappisten ook enkele lekkere abdijbieren en de nieuwste trappisten voor, maar ook de wereldberoemde Westvleteren 12°.
Ontdek de geschiedenis van de Trappisten, de verschillende abdijen en brouwerijen
Graag vooraf inschrijven op deze link:
www.klein-sinaai.be/trappistenavond
Grote Zaal O.C. Boudelo, Kasteelstraat 23, 9190 Stekene (Klein-Sinaai) om 19u30.

Zondag 08/03/2015: BEZOEK AAN EENDENKOOI
Wist je dat de naam Koebrug in Klein-Sinaai afkomstig is van 'Kooi' of 'Eendenkooi'?
Die eendenkooi, verborgen in het Stiltegebied, gaan we op zondag 08 maart om 14u bezoeken met gids Andre Verstraeten van vzw Durme.
Zeker een aanrader!

De Abdij van Boudelo had verschillende eendenkooien. Een eendenkooi is een grote vijver waar diverse soorten in het wild levende eenden werden gevangen voor consumptie. De eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen.
Ontdek tijdens deze wandeling hoe het hier rond de eendenkooi vroeger in z'n werk ging. We trekken dwars door de bossen om enkele onbekende plekjes te bekijken. Deze activiteit vraagt aangepaste schoenen én voldoende moed om het onbekende te ontdekken.

Deze activiteit gaat door onder begeleiding van gids André Verstraeten.
Vertrek om 14u00 aan Liniedreef - Weimanstraat, Sinaai

 

Boek nog snel je kaarten in voorverkoop !
Het Genootschap van Boudelo organiseert leuke activiteiten voor jong en oud en tegen een zeer gunstige prijs. Telkens een schot in de roos. Eerstvolgende activiteit waar u niet op mag ontbreken:

KERSTCONCERT IN KERK KLEIN-SINAAI
Warme gezangen door het Gentse Gemengd koor Cum Splendore op de gezelligste zaterdag van het jaar... Net voor Kerst!
Mozart speelde in 1765 op het orgel van Boudelo. En ook de chocolade werd door Boudelo in België gebracht. U komt nog meer leuke verhalen te weten.

De tentoonstelling 'De Onvoltooide Puzzel van het Verleden' zit erop. In totaal kwamen bijna 600 bezoekers langs en werd het boek 'Monnikenwerk' door velen gekocht. Een verslag met foto's van alle activiteiten vind je hier

 

De lang verwachte academische lezing op 24 oktober van professor Wim De Clercq kon op heel belangstelling rekenen uit Klein-Sinaai en daarbuiten.
Onderwerp was de geschiedenis van de abdij,de recente bodemonderzoeken die in 2011 en 2012 werden uitgevoerd en de archeologische vondsten die daaruit voortkwamen. In het nieuwe boek 'Monnikenwerk' wordt het hele verhaal tot in detail uitgespit. Wie de tentoonstelling niet bezocht , kan in bovenstaand filmpje een idee krijgen van wat werd uitgelegd.

Na het succes van de trappistenavond, organiseerde het Genootschap van Boudelo een Abdijbrunch.
Dankzij het prachtige herfstweer, konden alle gasten buiten plaatsnemen aan lange tafels. Alle gasten kregen een idee wat de kok in de abdij van Boudelo aan de monniken serveerde.
Bekijk de foto's

 

Op zondag 5 oktober werd een onder een stralende zon een uitgebreide wandeltocht georganiseerd op de abdijsite Boudelo. Waar stond de abdij precies en hoe groot was ze? Werd Reynaert in Boudelo geschreven? Geschiedenis, 3D-kaarten en anekdotes met gids Linda Schelfhout en Tony De Wilde.
Jenever of frisdrank inbegrepen.
We wandelden vanuit het OC Boudelo richting het Boudelomonument. Langs herberg den Lesten Stuyver en de Boudelohoeve  naar de archeologische site, waar we de contouren van de abdij zagen uitgetekend staan in het weiland. De dag voordien lijnden we met Edy Hofman van Heemkring D'Euzie en gids Linda Schelfhout de contouren op wetenschappelijke manier af.  Met 3D-tekeningen kregen de bezoekers een idee hoe groot de abdij was en waar ze stond.

Zondag 21 september vertrok een groep van 30 fietsers, 5 begeleiders en een volgwagen om de restanten van Boudelo in de omgeving van Klein-Sinaai te ontdekken. Wie wenste, kon eerst iets drinken of de tentoonstelling bezoeken. Om 14.00 vertrok de groep onder de professionele begeleiding van Sportcomité Het Vliegend Wiel. Eerste tussenstop was het Boudelomonument waar Rudi Malfliet en Tony De Wilde uitleg gaven over de geschiedenis van het monument en van Boudelo.

Bekijk de foto's

Naar aanleiding van de lopende tentoonstelling De Onvoltooide Puzzel van het Verleden organiseert het Genootschap van Boudelo en Sportcomité Het Vliegend Wiel een fietstocht. Gids Tony De Wilde toont u de mooiste plekjes in de buurt en ontrafelt de geheimen in het landschap. Op diverse stopplaatsen een woordje uitleg van de bewoners of Boudelo-specialisten.
Onderweg drankje inbegrepen. Achteraf worden verse pannenkoeken gebakken.
Stopplaatsen: Boudelomonument, Boudelohoeve, Leysdonk, Pieter Heydensveer, Kruiskapel, Coudenborm.

Zondag 21/09/14 om 14:00
Totaal 25 km
Deelname: 5 euro; Inschrijven bij Tony De Wilde  - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0495/55 70 54

Bekijk de Route

IMG_4779Grote belangstelling afgelopen vrijdag 4 april 2014 voor de Trappistendegustatie. De organisatoren van het Genootschap van Boudelo en de website Klein-Sinaai hadden alle middelen ingezet om de polyvalente zaal van het Ontmoetingscentrum Boudelo onherkenbaar te maken. De felle neonlichten werden uitgelaten en vervangen door kaarsen en huiselijke lampekappen op de tafels. De muren werden bekleed met bierplakkaten van de te proeven trappisten. Bekijk de foto's

Volgende trappistenavond is op zaterdag 11/04/2015
Link naar editie 2015