Taal / Langue / Language

Op vrijdag 12 juni 2015 werd onder grote belangstelling het nieuwe boek van Rob Baetens voorgesteld in de bib van Stekene. Rob Baetens schreef reeds in 1997 een eerste boek over de Schat van Boudelo. Het werd echter een waar verzamelobject, want het eerste boekje was enkel nog in bibliotheken en bij verzamelaars te verkrijgen. Tijdens zijn schoollezingen kreeg Rob Baetens dikwijls de vraag of het boekje bijgedrukt zou worden en of er ook een vervolg kwam.
Pogingen in 2005 en 2009 om een vervolg te maken, verwaterden.

Maar in 2014 klopten historicus Harry Van Royen en Tony De Wilde van het Genootschap van Boudelo opnieuw bij Rob Baetens aan en zorgden zij voor de nodige extra sponsoring. De 800ste verjaardag van Boudelo als cistercienzerabdij (1215-2015) is hier zeker van groot belang. Het is immers door de aanpassing van Benediktijnen- naar Cistercienzersabdij dat Boudelo zo groot werd en 400 jaar in Klein-Sinaai heeft bestaan, het Wase landschap en straten heeft getekend. In 1578 verhuisde de abdij dan naar Gent waar waaruit zij het Waasland bleef domineren tot de Franse Revolutie 1792.

Het boek is meteen ook een eerbetoon aan de Stekense Vaart. De Stekense Vaart bestaat in 2015 reeds 700 jaar en in het boek zijn er diverse verwijzingen naar deze verjaardag en het verband van Boudelo met de aanleg van de vaart.

Schepen van Cultuur Gunter Van Campenhout benadrukte het belang van de Stekense schrijvers en verwees eveneens naar de komende activiteiten rond de Stekense Vaart.

Het was dus nu of nooit voor een opvolger van het boek en het resultaat zal niet teleurstellen.
Vele bewoners van Stekene en Klein-Sinaai zullen zichzelf, bekende mensen of plaatsen uit hun buurt herkennen.

"De Dubbelschat van Boudelo" heeft maar liefst 18 jaar op zich laten wachten. Het boek werd dan ook een klepper van 275 bladzijden met een flink aantal uren leesplezier.

Volgens Rob bevat zijn nieuwe boek alle ingredienten voor het plezier van de jeugdige lezer: overdosis avontuur, scheutje romantiek, snuifje griezelstof, vleugje mysterie en een portie spanning.

Veel plezier met de avonturen van Geert, Myriam, Irene, Elsemiek,Sjoerd en Jean-Lou.

 

Foto's:

http://boudelo.be/nl/fotogallerij/category/14-persvoorstelling-de-dubbelschat-van-boudelo