Taal / Langue / Language

GENT (29/03/2013) - Het Gentse stadsbestuur heeft een koper gevonden om de oude stadsbibliotheek en de Baudelokapel aan de Ottogracht een nieuwe bestemming te geven. Wie de koper is, wordt nog niet bekend gemaakt. De gemeenteraad moet de verkoop eind april nog goedkeuren. 'Het wordt een mix van wonen, kantoren, winkels en horeca', klinkt het. (Bron: VUM)

De oude stadsbibliotheek staat al jaren leeg en werd vorig jaar via een wedstrijd te koop gezet samen met de aanpalende Baudelokapel. Het stadsbestuur had geen plannen meer met het gebouw en ging op zoek naar iemand die het pand grondig wil renoveren. Omdat het gebouw geklasseerd is als monument mag het niet zomaar afgebroken worden.

Er is ondertussen een koper gekozen uit zeven kandidaten. 'Het schepencollege heeft het juryverslag goedgekeurd. Enkel het dwarsgebouw in de tuin wordt afgebroken en maakt plaats voor een nieuwe constructie die zal fungeren als een moderne oranjerie', zegt het Gentse stadsbestuur vrijdag in een mededeling.

Sanitair
'Het publiek sanitair wordt behouden maar verplaatst naar de hoofdingang van de bibliotheek en de kapel. Het wordt een mix van wonen, kantoren, winkels en horeca. De gang van de bibliothecaris zal ingericht worden als een een permanente tentoonstellingsgalerij over de geschiedenis van het gebouw.'

'De kapel wordt ingericht als een publiek toegankelijke, multifunctionele ruimte voor onder andere kunst-, antiek- en boekenbeurzen, veilingen, theatervoorstellingen, concerten, privéfeesten en een wekelijkse versmarkt op zondag.'

De verkoop wordt op 22 april ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Wie de koper is werd vrijdag niet bekend gemaakt.