Taal / Langue / Language

We vertrekken aan de kerk van Klein-Sinaai. Met onze rug naar de kerk wandelen we naar links en volgen de Kasteelstraat. We wandelen langs Beeweg OLV van de Zeven Weeën die dateert van 1872, na de afwerking van de grote kapel in de Pannenhuisstraat. De beeweg telt zeven kapellen en vertrekt bij de kerk. Bij de eerste grote bocht verlaten we deze straat om rechts de Abelendreef in te wandelen. 

 

 

O Maria die daar staat
Wanneer men Boudelo verlaat, moet men goed beseffen dat zes eeuwen Boudelo in het Waasland en in Zeeuws-Vlaanderen een blijvende vorm hebben gegeven aan ons landschap, onze geschiedenis en cultuur. Ook al blijft er van de abdij niet één steen overeind, toch waart de geest van Boudelo doorheen de toponymie, doorheen het sociale leven en is de hele bodem doordrenkt van de pioniersgeest die de monniken inspireerde. (Voor een wandeling op de kloostergronden, zie het langeafstandspad.)

We bevinden ons in het wondermooie Oost-Vlaamse Waasland. Vanuit Lokeren vertrekt er een fietsroute ontwikkeld door de Stichting Open Kerken. Ze neemt je mee langs kerken en kapellen door middel van een verrassend verhaal uit de religieuze geschiedenis.
FIETSROUTE ‘HELSE OORLOG-HEMELSE VREDE’ ( 52.9 km)
 
Wanneer je nu door dit prachtig stukje Waasland fietst, kan je je moeilijk voorstellen dat hier ooit de frontlinie lag van een 80 jaar durende oorlog vanaf de late 16deeeuw. Waarvoor zou men 80 jaar strijden? Religie! De Franse overheersing op het einde van de 18de eeuw betekende voor vele religieuze instellingen de genadeslag. Kloosters, abdijen en kerken werden aangeslagen en verkocht om afgebroken te worden of om een nieuwe seculiere bestemming te krijgen. Dit is de regio waar de kerstening het eerst doorbrak en waar de grote machtige abdijen domineerden. Nu is het vooral gekend voor zijn hemelse natuur en stiltegebieden.
Bekijk hier de interactieve kaart of via Route-You.

De brochure ‘Helse Oorlog-Hemelse vrede’ is gratis beschikbaar bij de Toeristisch infokantoren van Lokeren, Moerbeke-Waas, Stekene, Sint-Niklaas en Waasmunster evenals bij de ‘Open Kerk’ in Klein-Sinaai. Je kan de fietsbrochure ‘Helse oorlog-Hemelse vrede’ ook hier downloaden. 
http://www.openkerken.eu/uploads/circuits/lokeren/OK-Lokeren-site_..pdf

Toen achthonderd jaar geleden de abdij van Boudelo werd opgericht, kreeg ze bij wijze van cadeau de gronden ten noorden van Sinaai gepresenteerd. Het gebied kreeg prompt de naam Fondatie (stichting) van Boudelo. De abdij verdween, de naam van het groene gebied niet. De Fondatie is nu een natuurreservaat en stiltegebied. We komen allerlei soorten biotopen tegen: vochtig grasland, hakhoutbossen, loofbos, populieren- en knotwilgrijen, om er maar een paar op te noemen.

Vertrekpunt
Liniedreef -
9112 Sinaai (Sint-Niklaas)
België

Afstand
6,5 km

Deze fietsroute van 42 km biedt je de mogelijkheid om het centrum van het Land van Waas te ontdekken. Vanuit Klein-Sinaai fiets je afwisselend tussen bossen en weidse akkerlanden richting Stekene. Vervolgens gaat het via het residentiële Puivelde en de prachtige dries van Sinaal tot aan de rand van Lokeren. Langs de oude spoorwegberm loopt de route in alle rust over het pittoreske Daknam naar Eksaarde en Moerbeke. Vanaf hier brengt de dijk van de Moervaart je terug richting Klein-Sinaai.

Het Franstalige weekblad Le Vif L'Express, besteedt in zijn weekendbijlage aandacht aan de 10 mooiste adresjes om een smakelijke zomer te beleven. Klein-Sinaai is daarbij het mooiste picknickplaatsje van Oost-Vlaanderen. Le Vif is de tegenhanger van Knack en telt zo'n 470.000 lezers. Een zeer mooie waardering dus die we hier krijgen...

 

Deze wandeling start aan het Zomerhuis en hier is het gemakkelijk parkeren.
De Oude Spoorwegroute volgen tot aan de Vaart of het Kanaal van Stekene. We lopen over de Vaartbrug en slaan linksaf tot het pompgemaal.
We blijven de Vaart volgen tot we na enkele kilometers de Koebrug bereiken. De huidige betonnen Koebrug dient ter vervaning van de prachtige ijzeren ophaalbrug die werd opvergeplaatst naar het Domein Bokrijk. Hier trokken paarden de schuiten op sleep naar de kaaien. We gaan rechts richting 'De Stuiver' en Links zien we de Boudelohoeve.
We nemen vervolgens de heimeerschstraat en volgen die bijna tot het eind. De Heimeerschen dienden als stallingen voor de vele soldatenpaarden. Want de Spaanse en Franse maar ook van de Engelse, Schotse en Deense soldaten vertoefden in de meersen. De soldaten eisten van de boeren graan en hooi. Men spreekt nog steeds van de 1ste, 2de en 3de Meeda en woord afgeleid van het engelse Meadow.
We komen nu in de prachtige bosrijke gbieden van de Meulevijverstraat, eertijds een zeer onveilig gebied vanwege de rondzwervende horden wolven.
Aan de laatste bocht in de Heimeersstraat gaan we rechtsaf om op Bosdorp de hoofdweg te bereiken. Ietwat verder volgen we rechts de spoorwegroute tot aan ons vertrek.

Zeer mooie route, met vertrek en aankomst aan de kerk van Klein-Sinaai.

U vindt de route hier

 

 

 

Mooie route, vanuit het dorp van Klein-Sinaai langs het Kanaal van Stekene, klein brugje over, en zo langs het prachtige stiltegebied

Een plan van de route vindt u hier

Het Wullebos is een natuurgebied in de deelgemeente Klein-Sinaai. Het bos heeft zijn naam te danken aan de 'wulle': dat is een ransuil die ook vandaag nog in het Klein-Sinaaise naaldbos woont. Het bos ligt op de stuifzandrug Maldegem - Stekene. Het is 69 ha groot, maar door de aanleg van de E34 werd het doormidden gesneden. Van deze autoweg is door de dichte begroeiing praktisch niets te horen zodat wandelen in alle rust perfect mogelijk is.

In het Wullebos kunt u ten volle genieten van de natuur. En van de verhalen over de ietwat geheimzinnige geschiedenis van het bos…
Foto's