Taal / Langue / Language

Boudeloroute: 12.6 km

| Gepubliceerd op woensdag 19 februari 2014 09:58

We vertrekken aan de kerk van Klein-Sinaai. Met onze rug naar de kerk wandelen we naar links en volgen de Kasteelstraat. We wandelen langs Beeweg OLV van de Zeven Weeën die dateert van 1872, na de afwerking van de grote kapel in de Pannenhuisstraat. De beeweg telt zeven kapellen en vertrekt bij de kerk. Bij de eerste grote bocht verlaten we deze straat om rechts de Abelendreef in te wandelen. 

 

 

Bespreking wandeling door Rik Van Daele

| Gepubliceerd op vrijdag 08 november 2013 12:30

O Maria die daar staat
Wanneer men Boudelo verlaat, moet men goed beseffen dat zes eeuwen Boudelo in het Waasland en in Zeeuws-Vlaanderen een blijvende vorm hebben gegeven aan ons landschap, onze geschiedenis en cultuur. Ook al blijft er van de abdij niet één steen overeind, toch waart de geest van Boudelo doorheen de toponymie, doorheen het sociale leven en is de hele bodem doordrenkt van de pioniersgeest die de monniken inspireerde. (Voor een wandeling op de kloostergronden, zie het langeafstandspad.)

Fondatie van Boudelo

| Gepubliceerd op vrijdag 21 december 2012 12:22

Toen achthonderd jaar geleden de abdij van Boudelo werd opgericht, kreeg ze bij wijze van cadeau de gronden ten noorden van Sinaai gepresenteerd. Het gebied kreeg prompt de naam Fondatie (stichting) van Boudelo. De abdij verdween, de naam van het groene gebied niet. De Fondatie is nu een natuurreservaat en stiltegebied. We komen allerlei soorten biotopen tegen: vochtig grasland, hakhoutbossen, loofbos, populieren- en knotwilgrijen, om er maar een paar op te noemen.

Vertrekpunt
Liniedreef -
9112 Sinaai (Sint-Niklaas)
België

Afstand
6,5 km

Erfgoedroute rondom Lokeren (52.9km)

| Gepubliceerd op woensdag 12 juni 2013 14:09

We bevinden ons in het wondermooie Oost-Vlaamse Waasland. Vanuit Lokeren vertrekt er een fietsroute ontwikkeld door de Stichting Open Kerken. Ze neemt je mee langs kerken en kapellen door middel van een verrassend verhaal uit de religieuze geschiedenis.
FIETSROUTE ‘HELSE OORLOG-HEMELSE VREDE’ ( 52.9 km)
 
Wanneer je nu door dit prachtig stukje Waasland fietst, kan je je moeilijk voorstellen dat hier ooit de frontlinie lag van een 80 jaar durende oorlog vanaf de late 16deeeuw. Waarvoor zou men 80 jaar strijden? Religie! De Franse overheersing op het einde van de 18de eeuw betekende voor vele religieuze instellingen de genadeslag. Kloosters, abdijen en kerken werden aangeslagen en verkocht om afgebroken te worden of om een nieuwe seculiere bestemming te krijgen. Dit is de regio waar de kerstening het eerst doorbrak en waar de grote machtige abdijen domineerden. Nu is het vooral gekend voor zijn hemelse natuur en stiltegebieden.
Bekijk hier de interactieve kaart of via Route-You.

De brochure ‘Helse Oorlog-Hemelse vrede’ is gratis beschikbaar bij de Toeristisch infokantoren van Lokeren, Moerbeke-Waas, Stekene, Sint-Niklaas en Waasmunster evenals bij de ‘Open Kerk’ in Klein-Sinaai. Je kan de fietsbrochure ‘Helse oorlog-Hemelse vrede’ ook hier downloaden. 
http://www.openkerken.eu/uploads/circuits/lokeren/OK-Lokeren-site_..pdf

Canteclaerroute

| Gepubliceerd op donderdag 20 december 2012 23:37

Deze fietsroute van 42 km biedt je de mogelijkheid om het centrum van het Land van Waas te ontdekken. Vanuit Klein-Sinaai fiets je afwisselend tussen bossen en weidse akkerlanden richting Stekene. Vervolgens gaat het via het residentiële Puivelde en de prachtige dries van Sinaal tot aan de rand van Lokeren. Langs de oude spoorwegberm loopt de route in alle rust over het pittoreske Daknam naar Eksaarde en Moerbeke. Vanaf hier brengt de dijk van de Moervaart je terug richting Klein-Sinaai.